”Απέτυχες”; Τέλεια!!!!

Απέτυχες; Τέλεια!

”Απέτυχες”; Τέλεια!!!!

”Έχω αποτύχει ξανά και ξανά και ξανά στη ζωή μου! Και γι΄αυτό ακριβώς πέτυχα”! Δεν το λέω εγώ, ο Μichael Jordan το λέει!

Αλήθεια, έχεις σκεφτεί τι σημαίνει αποτυχία; Και τελικά πόσο απέχει από την επιτυχία; Αν το σκεφτείς λίγο καλύτερα, το ότι έχεις ”αποτύχει” σε κάποιο σχέδιό σου, σημαίνει τα εξής:

-ότι σκέφτηκες κάποιο σχέδιο! Οπότε ενεργοποίησες το μυαλό σου, κι έθεσες κάποιο στόχο!
-ότι προσπάθησες να υλοποιήσεις το σχέδιο! Οπότε κατέστρωσες ένα πλάνο, κι έθεσες σε εφαρμογή, πράττοντας μια σειρά από ενέργειες.
-ότι συνειδητοποίησες ότι αυτό το σχέδιο δεν ”δουλεύει”! Συνεπώς αποκλείοντας έναν μη αποτελεσματικό τρόπο, έφτασες πιο κοντά στον αποτελεσματικό!

Για να μην μιλήσω για τις τυχόν γνωριμίες που έκανες εν τω μεταξύ, για τις μεθόδους που βρήκες να εφαρμόσεις, για τις δημιουργικές ώρες που επένδυσες στον εαυτό σου!
Ξέρω, όταν ξεκινάμε κάτι θέλουμε να πάει καλά! Σκέψου όμως, όταν ανέβηκες πρώτη φορά στο ποδήλατο, προχώρησες έστω ένα μέτρο; Όταν άνοιξες πρώτη φορά το βιβλίο, ήξερες να διαβάζεις; Μήπως λοιπόν έχεις υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σου; Μήπως από το να αυτοτιμωρείσαι και να θεωρείς τον εαυτό σου ”αποτυχημένο” , να σου πεις ένα μεγάλο μπράβο που δεν έμεινες αδρανής;

H ”αποτυχία”, που εφεξής θα ονομάζω ”προσπάθεια” γιατί αυτό είναι και δεν υπάρχει λόγος να της προσδίδουμε αρνητική χροιά, είναι ο τρόπος να διδαχθείς και να βρεις τον καταλληλότερο δρόμο για το αποτέλεσμα που επιθυμείς!
Οπότε μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου, την επιχείρησή σου, το σύγγραμά σου, την διατροφή σου, αλλά να θυμάσαι πάντα πως η ουσία έγκειται στην στάση ζωής και στη διαμόρφωση συμπεριφοράς του ατόμου μέσα από αυτή την προσπάθεια!
Επίσης να θυμάσαι πως μέσα από την προσπάθεια γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου και ανακαλύπτεις τί χρειάζεται για να πας παραπέρα! Μην απογοητεύεσαι, ενεργοποιήσου! Αξιοποίησε κάθε προσπάθεια, μην την αφήσεις να πάει ”χαμένη”! Και να θυμάσαι πως ο μόνος τρόπος να επιτύχεις, είναι να προσπαθήσεις!