«ΠΩΣ ΝΑ μάθεις να ΛΕΣ ΟΧΙ»

«ΠΩΣ ΝΑ μάθεις να ΛΕΣ ΟΧΙ»

Δυσκολεύεσαι να πεις όχι .. Μάλιστα ορισμένες φορές σου είναι τόσο δύσκολο  που στο τέλος παραδίνεσαι και καταλήγεις να πεις ναι σε κάτι που δε θέλεις καθόλου. Είναι οι ενοχές που υπερισχύουν? Είναι ο φόβος μη σε κατηγορήσουν? Είναι η αδυναμία σου που σε κάνει να πιστεύεις πως οι άλλοι έχουν δίκιο? Μπορεί να είναι κι όλα τα παραπάνω μαζί. Το αποτέλεσμα όμως είναι κάθε φορά το ίδιο. Κάνες κάτι παρά τη θέληση σου. Κάνεις στην άκρη το πρόγραμμά σου, παραμερίζεις  τους στόχους σου και καταλήγεις να χάνεις τον έλεγχο της ζωής σου.

Αυτή η «κακή» συνήθεια, το να μην λες όχι, μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που σε απομακρύνουν από την κατάκτηση μιας ολοκληρωμένης ζωής. Κι αυτό γιατί με ένα τρόπο σημαίνει απώλεια του ελέγχου της ζωής σου.

Υπάρχει άραγε τρόπος να αλλάξεις το στοιχείο αυτό του χαρακτήρα σου? Μπορείς να ξεκινήσεις από σήμερα κιόλας να κάνεις αυτό που επιλέγεις κι όχι αυτό που οι άλλοι επιλέγουν για εσένα? Φυσικά, πάμε να δεις πώς!

 

Φτιάξε το δικό σου πρόγραμμά και τήρησέ το.

Ακολούθησε τους δικούς σου στόχους, με βάση τις δικές σου επιθυμίες.

Ξεκινώντας από την καθημερινή σου ρουτίνα, την οποία θα πρέπει να αποφασίσεις να τηρείς πιστά, θα αντιληφθείς πως το να σέβεσαι εσύ πάνω  απ’ όλα το πρόγραμμά σου, είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα για να το σεβαστούν και οι άλλοι. Όσο πιο αόριστο είναι το πρόγραμμά σου, τόσο πιο εύκολα θα το κάνεις στην άκρη για χάρη των άλλων.

Συχνά, οι μικρές χάρες  των άλλων μοιάζουν με μικρές επενδύσεις χρόνου. Με μικρά ανώδυνα θελήματα που δεν σε επιβαρύνουν πολύ. Η αλήθεια όμως που κρύβεται πίσω από αυτό είναι πως όταν έχεις συνηθίσει τον άλλον στο να μην ‘’έχεις σημασία’’ , κι ο άλλος υποσυνείδητα θα συνηθίσει να σε «χρησιμοποιεί». Όχι ηθελημένα, όχι κακοπροαίρετα, απλά και μόνο επειδή ΕΣΥ τον έχεις εκπαιδεύσει έτσι.

-Ευθύνεσαι μόνο για εσένα.

Μην αναλαμβάνεις την ευθύνη για τα συναισθήματα των άλλων. Το ότι ο άλλος θύμωσε μαζί σου, δεν σημαίνει πως φταις.  Το ότι ο άλλος απογοητεύθηκε από εσένα, δεν σημαίνει πως δικαίως το έπραξε. Δεν είσαι εσύ η αιτία για τα δικά του συναισθήματα και σίγουρα δεν είσαι εσύ αυτός που πρέπει να προσαρμόσεις τη συμπεριφορά σου για να ικανοποιήσεις τον άλλον. Δεν θα πεις ναι για να νιώσει ο άλλος καλά. Θα πεις ναι για να νιώσεις εσύ καλά. Έτσι, ακόμα κι αν η άρνησή σου οδηγήσει σε μία αντίδραση, εσύ επίλεξε να μείνεις ευγενικά και πολιτισμένα στην αρχική σου θέση και στα αρχικά όρια και μην αγχώνεσαι, μη στεναχωριέσαι και το κυριότερο, μην αναλαμβάνεις την ευθύνη για το δικό τους ξέσπασμα.

-Μη δικαιολογείσαι και δίνε λεπτομέρειες μόνο όταν χρειάζεται

Απλά πες όχι. Είναι δικαίωμα σου. Απλά δεν μπορείς. Δεν χρειάζεται να μακρηγορείς, δεν χρειάζεται να αναλύεις, δεν χρειάζεται να δίνεις χώρο στον άλλον να παρέμβει, να σχολιάσει. Ο χώρος σου και ο χρόνος σου είναι δικά σου και για τη διαχείρισή τους δεν χρειάζεται να απολογηθείς σε κανένα.

 

Σε όλα τα παραπάνω φυσικά υπάρχει ο αυτονόητος αστερίσκος του ανθρώπινου παράγοντα. Δε προτρέπουμε κανένα να μην εξυπηρετεί τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κάποια ανάγκη. Το κρίσιμο κάθε φορά στοιχείο είναι το πως νιώθει ο καθένας μέσα του. Το σημαντικό είναι να μην παραβιάζονται τα όρια του καθενός και να μην διστάζει να κάνει ή να μην κάνει πράγματα που νιώθει ή δεν νιώθει.

Να θυμάσαι πάντα πως έχεις την απόλυτη και πλήρη ευθύνη ενός και μόνο προσώπου: του εαυτού σου. Αγάπησέ τον λοιπόν και δώσε του την αξία που του πρέπει!